Dieta lekkostrawna – produkty, które powinny się w niej znaleźć

Ryba w diecie lekkostrawnej
Źródło: Pixabay.com

Dieta lekkostrawna wskazana jest w wielu jednostkach chorobowych, a także podczas oczyszczania organizmu. Nie obciąża ona układu pokarmowego, często też nazywana jest dietą ubogoresztkową. Sprawdź jakie są wskazania i zasady diety lekkostrawnej oraz jakie lekkostrawne dania można przyrządzić samemu, w domu, tak aby nasz jadłospis był smaczny i urozmaicony.

Wskazania do zastosowania diety lekkostrawnej

Dieta lekkostrawna czyli jaka? Przede wszystkim nie obciążająca naszego układu pokarmowego oraz zawierająca produkty ubogoresztkowe, które nasz żołądek i jelita łatwo strawią. Zaletą diety lekkostrawnej jest także to, że po zjedzeniu posiłku nie czujemy się ociężali, nie mamy wzdęć, gazów, dolegliwości bólowych żołądka i wątroby czy też zgagi. Jakie są wskazania do zastosowania diety lekkostrawnej wraz z określonymi jednostkami chorobowymi?

  • Nowotwory, takie jak nowotwór jelita, rak żołądka.
  • W jednostkach chorobowych układu pokarmowego: przy nieżycie żołądka lub jelit, zaparciach, zapaleniu wątroby, refluksie przełyku, kamicy żółciowej, wrzodach żołądka lub dwunastnicy, biegunkach, zatruciach pokarmowych, wzdęciach.
  • Przed i po zabiegach chirurgicznych.

Zasady stosowania diety lekkostrawnej

Zasady stosowania diety lekkostrawnej powinniśmy ustalić osobiście z lekarzem gastroenterologiem, bariatrą lub też dietetykiem. Wszystko po to, aby nasze lekkostrawne dania były indywidualnie dopasowane do określonej jednostki chorobowej, z którą się borykamy na co dzień. Mimo to, są pewne ogólne prawidłowości, których należy przestrzegać:

  • Eliminacja produktów wzdymających;
  • Eliminacja napojów gazowanych często serwowanych jako dodatek do dań lekkostrawnych;
  • Eliminacja z jadłospisu fast-foodów i potraw tłustych;
  • Eliminacja potraw smażonych, wędzonych i z grilla, na rzecz dań gotowanych oraz duszonych;
  • Unikanie produktów mlecznych nieprzetworzonych oraz tłustych, na rzecz maślanki, kefiru, jogurtu, chudego mleka;
  • Unikanie potraw z dużą ilością błonnika;
  • Zalecane jest zjadanie gotowanych warzyw i owoców;
  • Zalecane jest układanie i zjadanie sałatek lekkostrawnych;
  • Jedzenie czterech do pięciu małych posiłków w ciągu dnia, w regularnych odstępach czasu;
  • Wypijanie dużej ilości czystej wody, minimum 2 litrów na dobę.

Dieta lekkostrawna po zabiegach chirurgicznych

Jednym ze wskazań do zastosowania diety lekkostrawnej jest stan po zabiegach chirurgicznych, i to nie tylko tych, które dotyczą układu pokarmowego. Lekarze zalecają stosowanie się do zasad diety lekkostrawnej po operacjach, gdyż pomaga ona ponownie wznowić wytwarzanie odpowiedniej ilości kwasu żółciowego, przywrócić prawidłową persytaltykę jelit, jak również zapobiega refluksowi, mdłościom i wymiotom, nie obciąża żołądka ani wątroby.

Produkty stosowane w diecie lekkostrawnej

Produkty stosowane w diecie lekkostrawnej są powszechne i łatwo dostępne. Co więcej, a dla wielu z nas ma również znaczenie, nie są drogie. Ułożenie z nich ciekawego jadłospisu jest dość łatwe, a lekkostrawne dania można urozmaicać na wszelkiego rodzaju sposoby.

brzoskwinie w diecie
Źródło: Pixabay.com

Podstawowe produkty stosowane w diecie lekkostrawnej to:

  • ryż,
  • awokado, jogurty,
  • jajka,
  • warzywa, takie jak marchew, sałata, buraki, cukinia, pomidory, szpinak,
  • owoce, takie jak banan, jabłko, truskawki, brzoskwinia,
  • chude ryby,
  • mięso z kurczaka i indyka,
  • cielęcina,
  • mięso z królika,
  • chudy twaróg,
  • chuda wędlina,
  • kawa zbożowa,
  • oliwa z oliwek.

Z wymienionych produktów spożywczych można tworzyć nie tylko lekkostrawne dania podawane na ciepło, ale także lekkostrawne sałatki. Wystrzegać się należy kapusty, roślin strączkowych, razowego pieczywa, frytek, suszonych owoców, placków, naleśników, cebuli, wieprzowiny, kawy, czarnej herbaty, alkoholu, sera żółtego i pleśniowego, soczewicy, soi, rzodkiewki, tłustych ryb, śmietany, majonezu, sosów, dań mącznych, orzechów, razowego makaronu, kaszy gryczanej.

Więcej o diecie lekkostrawnej przeczytasz na http://www.celulit.com.pl/lekkostrawne-posilki.

Wielu dietetyków radzi, aby na przykład po zabiegach chirurgicznych dodatkowo jeszcze przez pewien czas miksować dania, tj. tworzyć koktajle, smoothie albo zupy kremy. Ułatwi to bowiem dodatkowo jeszcze ich trawienie.

Artykuł napisała:
Beata Smoter – Dziennikarz

Źródła:

  • https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/dieta-lekkostrawna,
  • https://efm.net.au/digestion-issues-try-these-12-easy-to-digest-foods/,
  • https://gastroenterologia-praktyczna.pl/a1836/Dieta-latwostrawna—–zasady-i-wskazania.html/m337,
  • https://www.healthline.com/health/easy-to-digest-foods,
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/319947.

 

1 Komentarz

  1. Miałem tą dietę po operacji. W sumie nie najgorsza, bo nie chodziłem głodny. Jadłem dużo warzyw pieczonych lub gotowanych, takich jak marchew, cukinia, buraczki czy dynia. Zrzuciłem też kilka zbędnych kilogramów i moje samopoczucie szybko wróciło do normy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*


Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.